Uwc Costa Rica

18.06.2019

Moikka! Oon 17-vuotias tyttö Haapavedeltä. Mulla on nyt lukion ensimmäinen vuosi Haapaveden lukiossa käytynä ja se jääkin mun viimeiseksi siellä. Jatkan syksyllä mun lukio-opintoja Costa Rican uwc-koulussa Suomen kulttuurirahaston myöntämän stipendin turvin.

Suomen UWC-yhdistys myöntää vuosittain kymmenkunta stipendiä lukion ykkösille United World Colleges -opiskelua varten. Stipendiaattivalinnan suorittaa tosiaan UWC-yhdistys yhdessä UWC-toimikunnan kanssa. 

UWC (United World Colleges) on maailmanlaajuinen koulutusliike, joka tekee koulutuksesta voiman, jolla yhdistää ihmisiä, kansoja ja kulttuureja rauhan ja kestävän tulevaisuuden puolesta. - Suomen uwc yhdistys  ------ (Lue lisää: https://www.fi.uwc.org/page/?title=Mikä+on+UWC%3F&pid=1255 )
Stipendien hakuaika on joka vuoden tammikuussa. Unelmoin uwc:stä ja sinne hakemisesta pitkään, ennen kuin mun oli oikeasti aika hakea. Hakuajan lähestyessä epäröin ensin muutaman kerran, koska tiesin, että valituksi tuleminen ei ole mikään itsestäänselvyys. Lopulta ajattelin kuitenkin, että katuisin myöhemmin, jos en yrittäisi ja yrittämällä en menettäisi mitään. Täytin sähköistä hakemusta melkein koko tammikuun ajan ja pelkästään sen lähettäminen sai mun sydämen hakkaamaan lujempaa.

Tänä vuonna hakijoita oli ollut 123, joista 28 kutsuttiin Helsinkiin kaksi päivää kestäville valintapäiville. 13 saisi stipendin. Stipendejä jaettiin kymmeneen eri kouluun: kaksi stipendiä Walesiin, Norjaan ja Bosnia-Hertsegovinaan, sekä yksi stipendi kuhunkin seuraavista: Italia, Yhdysvallat, Costa Rica, Hongkong, Intia, Kanada ja Swazimaa. Jo haastatteluihin pääseminen oli mulle uskomaton saavutus ja seuraavat viikot mulla menikin iloitessa ja jännittäessä tulevaa. 

Valintapäivät oli tosi jännittävä, mutta ihana kokemus. Kaikki hakijat olivat ihania ja erilaisia persoonia. Omien haastatteluvuorojen odottaminen ei ollut niin tuskallista, kun aika kului jutellessa muiden hakijoiden kanssa (haha). Valintojen tuloksista saimme tietää heti seuraavana aamuna. Yhdistyksen sihteerille sai soittaa klo 9-11 välillä. Muistan niin elävästi sen hetken, kun istuin jännityksestä täristen käppyrässä kouluni hiljaisen työn tilan lattialla soittamassa tuloksista. Kyseisen puhelun aikana mun elämän suunta muuttui ihan kokonaan. Mut oltiin valittu stipendiaatiksi ja mut sijoitettaisiin opiskelemaan Costa Rican uwc-kouluun. Vaikka tää asia on ollut mulla tiedossa jo parin kuukauden ajan, se tuntuu edelleen niin uskomattomalta! Olo on niiiin kiitollinen ja onnellinen.
Lähtö mulla on elokuun 12. päivä, mutta sitä ennen mulla on vielä koko kesä aikaa olla perheen ja ystävien kanssa. Toisaalta kuitenkin odotan, että kesäloma menee nopsaa ja pääsisin jo aloittamaan mun ikimuistoisen & ainutlaatuisen seikkailun.


Janita